Ikkuna erilaisuuteen

ikkuna erilaisuuteenTuttuus – erilaisuus – samanlaisuus – uudistuminen. Olimme Keskiaikamarkkinoilla esittelemässä uusinta yritystoiminnan osa-aluettamme eli 40-luvun tyyliin sisustettua Majatalo Onnia ja Rauhaa. Ihmiset ihmettelivät, kiittivät ja ihailivat – osastomme oli erilainen mutta kuitenkin jotenkin niin tuttu ja turvallinen. Olimme rakentaneet kahden keinutuolin ja vanhojen tavaroiden varaan osaston, joka henki lämpöä ja sydämen mukana oloa, kuten eräs ahvenanmaalainen asian kuvasi.

Keskiaikamarkkinoilla törmäsimme oman toimintamme erilaisuuteen. Eräs potentiaalinen asiakas kiinnitti huomionsa käyntikorttiini, joka oli tehty johtamiskoulutusasiakkaille. Hän kyseli majatalostamme ja sen mahdollisuuksista johtoryhmän ja esimiesporukan koulutuspaikkana. Olin itse hetken aikaa aivan pihalla, sillä olimme esitelleet majataloa lähinnä pariskuntien ja yksittäisten ihmisten voimavarapaikkana. Mieleeni palautui alkuaikojen ajatus siitä, että myös johtamiskoulutusryhmät voisivat kokea meillä jotakin uutta ja erilaista.

Keskustelun jälkeen vahvistui entistä enemmän se, että työhön liittyvä uudistuminen tarvitsee jotakin muuta tilaa ja aikaa, kuin mitä nykyisin on tarjolla. Ruotsinlaivat, hotellien koulutustilat ja yritysten neuvotteluhuoneet on jo nähty. Ne ovat liian samanlaisia kuin työpaikat. Arki on niissä koko ajan läsnä. Tilaisuudet kyllä pidetään, mutta kehittymiseen liittyvät tavoitteet jäävät saavuttamatta. Tarvitaan kokonaan oma aikansa ja paikkansa ajattelun ja toiminnan uudistamiseen. Tarvitaan erilainen paikka!

Mikä on sitten erilainen? Kävin pari viikkoa sitten kouluttamassa erään oppilaitoksen luokkatiloissa ja erään yrityksen neuvottelutiloissa, ja näistä kumpikaan ei ollut riittävän erilainen. Nyt, kun katselen majataloa asiakkaan silmin, niin näen, että tämä on riittävän erilainen. Taivaalla kaarteleva uljas merikotka tervehtii tulijoita, pihapiirin kasvillisuus hivelee silmiä ja majatalon rauhalliset tilat saavat ajatukset kääntymään uuteen suuntaan. Tilat luovat erilaista perspektiiviä ja siivittävät tulevaisuuden uuteen nousuun.

Päivän aikana ehtii irti arjesta ja arjen huolista. Jo viidentoista minuutin “irtiotto” pihan riippukeinussa tai penkillä antaa valtavasti voimia. Myös kahdeksan erilaista keinutuolia ja 40-luvun tyyliin sisustus rentouttavat ja irrottavat ajatukset omista työpaineista. Majatalon seinät kertovat tarinaa maailmasta ennen meidän aikaamme. Täältä on lähdetty merille ja oltu osana Eurooppaa ja muuta maailmaa jo vuosisatoja sitten. Kun mieli on tyyni ja rauhallinen, niin uudet ajatus- ja toimintamallitkin avautuvat kuin itsestään.

Vaikka tämä vuodelta 1669 oleva kapteenintalo on osa minun arkeani, niin on hyvä muistaa, että muille tämä on uutta ja erilaista. Maailman kaunein saaristo, vuosisatainen historia ja 40-luvun tunnelma – tässä on jotakin, mitä muualla ei ole. Tässä on jotakin erilaista, mutta kuitenkin jotakin niin tuttua ja turvallista!